Za zabíjačku hrozí pokuta 4500 eur

thumbnail

Chystáte sa zabíjať prasa? Radšej to oznámte. Inak vám hrozí pokuta. Varujú kontrolóri.

Sociálne siete sú zaplavené textami, že Európska únia zakázala zabíjačky, prípadne, že za ne hrozia mastné pokuty.
Pravda aj lož.

EÚ nič také nezakázala a nenariadila. Toto je u nás v zákone od roku 2007. Všetci, ktorí zabíjali prasa bez toho, aby to nahlásili, mohli reálne dostať pokutu až 4500 eur.

Obavy z infekcií

„Ak chce niekto robiť zabíjačku, musí to nahlásiť na príslušnej regionálnej veterinárnej správe, kde je nutné skontrolovať ošípané na trichinelózu – čo je nákazlivé, parazitárne ochorenie,“ vysvetľuje pre Aktuality.sk šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš.

„Ošípané môžu získať infekciu obvykle skrmovaním zvyškov surového mäsa alebo odpadkov, ktoré nie sú dobre povarené, zjedením infikovanej diviny alebo vnútorností. Ak je infekčná dávka relatívne vysoká, môžu sa v priebehu 24 až 48 hodín objaviť u nakazených príznaky ‚pokazeného žalúdka‘: zvracanie, hnačka a iné symptómy.“

Pokuta v tisícoch

Nahlasovanie je pritom podľa Bíreša povinné a ak ho neabsolvujete, hrozí pokuta:

„Zdravotná poisťovňa si môže vyžiadať na základe výsledkov kontrolu, kde zabíjačku eviduje následne ako čiernu. Za nedodržanie legislatívy je to pokuta od 500 do 4500 eur.“

Hoci je nahlasovanie zabíjačiek u nás viac-menej sporadická záležitosť, šéf veterinárnej a potravinovej správy tam vidí pozitívny progres:

„Slováci si čoraz viac uvedomujú dôsledky nenahlasovania domácej zabíjačky. Najväčším trestom je pre nich totiž nákaza a zdravotné problémy, ktoré môžu spôsobiť sebe a svojim blízkym.“

Toto by ste mali vedieť ešte pred zabíjačkou, aby vám nehrozila pokuta alebo vážne zdravotné problémy

  1. Kontroly zvierat majú podľa veterinárnej a potravinovej správy viesť k ochrane zdravia ľudí pred možným nakazením sa svalovcom (trichinelózu) s následnými zdravotnými následkami.
  2. Existujú prípady, keď sa ľudia nakazili svalovcom zo surovej klobásy, tepelne neopracovaného mäsa, údeného mäsa a z inak tepelne neopracovaných výrobkov z domácich zabíjačiek.
  3. Zabíjačku je podľa zákona treba nahlásiť príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (ďalej len RVPS) najneskôr 1 pracovný deň vopred v čase do 15,00 hod. Domácu zabíjačku možno nahlásiť telefonicky alebo inou formu napr.: písomne ( na príslušnú RVPS najneskôr jeden deň pred stanoveným termínom domácej zabíjačky), faxom, e-mailom;
  4. Odber vzorky zabezpečí sám chovateľ. Odoberajú sa vzorky bráničných pilierov z obidvoch polovíc jatočných tiel domácej ošípanej v mieste prechodu do šľachovitej časti o veľkosti lieskového orecha, resp. veľkosti 5 x 5 cm.
  5. Vzorky je treba vhodne zabaliť do mikroténového vrecka, alebo iného nepremokavého materiálu a uložiť do chladničky (nie v mrazničke !) následne treba vypísať krátky sprievodný list, ktorý pôjde so vzorkami do laboratória.
  6. Chovateľ osobne alebo poslom doručí vzorky na miesto zvozu vzoriek zriadeného príslušnou RVPS, resp. do miesta zberu vzoriek príslušného Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu alebo Veterinárneho ústavu vo Zvolene (VÚ).
  7. Ak nechcete čakať na výsledky testov, odborníci radia, že mäso jatočnej ošípanej z domácej zabíjačky alebo jeho časti s vnútornými orgánmi, ktoré nie sú tepelne opracované môže byť použité pre domácu spotrebu po 3 pracovných dňoch od doručenia vzorky na miesto zvozu.
  8. Najrizikovejším produktom – výrobkom v tomto prípade je tradične vyrábaná domáca klobása zaúdená studeným dymom, ktorá je charakterizovaná ako tepelne neopracovaný produkt; tepelné opracovanie živočíšnych produktov, prípadne ich ošetrenie zodpovedajúcim zmrazením spoľahlivo likviduje pôvodcu trichinelózy.

zdroj: aktuality.sk

Zdieľaj tento článok

Páči sa Vám Pán Občan?


Chceme MIER, pridaj sa >

Čo si o tom myslíte? komentujte :)