Veľký test hydinových párkov: obsahujú bravčové kože, hrach a dokonca aj bambus

thumbnail

U jednej testovanej vzorky bol dokonca (podľa údajov na obale) hlavnou zložkou rastlinný olej. V párku ho bolo 31 percent, čo je väčší podiel, než ktorý pripadal na hydinové mäso, ktorého bolo len 25 percent.

MF DNES spolu s Potravinárska komorou ČR otestovala celkom 12 vzoriek párkov rôznych výrobcov a rôznych cenových kategórií. Do testu boli zaradené ako párky vyrobené z normálneho mäsa, tak výrobky pripravené iba z mechanicky separovaného mäsa, medzi laikmi známeho ako takzvaný separát.

V laboratóriách Štátneho veterinárneho ústavu v Prahe sa meral podiel mäsa, obsah čistých svalových bielkovín, množstvo tuku, soli, fosfátov aj glutamátu. Porota zložená z nezávislých odborníkov i zástupcov výrobcov ochutnala a ohodnotila párky ako za surova, tak po ohriatí.

Víťazom testu sa stali Kuracie párky pre deti Bilbo. Zvíťazili v chuťovom hodnotení a majú aj lepšie zloženie surovín. Zaujímavé však je, že na druhom mieste sa v degustácii umiestnili trikrát lacnejšie Klausovky, ktoré sú na rozdiel od víťazného produktu vyrobené z lacného oddeleného mäsa a balené do umelého "zvliekacieho" črievka.

Zaujímavé bolo zloženie párkov. Jedna vzorka detských párkov - Kuracie párky bez éčok - bol bez dusitanov a fosfátov, ktoré sa používajú pri výrobe mäsových výrobkov, ale zase v ňom bolo na detské párky veľké množstvo soli.

Väčšina vzoriek obsahovala okrem mäsa alebo mechanicky separovaného mäsa aj bravčové kože, ktoré dávajú párkom po ohriatí ľahko gumovitú konzistenciu. Pri lacných párkoch vyrobených z menej kvalitných surovín boli chýbajúce bielkoviny nahradené pridanými živočíšnymi (bravčový hemoglobín) alebo rastlinnými proteínmi (sójová alebo hrachová bielkovina).

Nechýbali ani najrôznejšie škroby a zahusťovadlá, ako je guma guar, xanthan, alebo bambusová vláknina, ktorá pomáha viazať párku pridanú vodu.

Test tiež ukázal, že sa kuracie párky rýchlo kazia a na konci doby spotreby už niektoré vzorky obsahujú vysoké koncentrácie baktérií mliečneho kvasenia, ktoré sa prejavujú na vzhľadu i chuti. "Väčšinou už boli kyslasté, štipľavé, nepríjemné. Niektoré už boli na povrchu lepkavé a slizké, "hovorí Stanislava Herčíková zo Štátneho veterinárneho ústavu, ktorý vo svojich laboratóriách stav párkov pred uplynutím odporúčaného dátumu spotreby preverila.

zdroj: ekonomika.idnes.cz

Zdieľaj tento článok

Páči sa Vám Pán Občan?


Chceme MIER, pridaj sa >

Čo si o tom myslíte? komentujte :)