Potravinové náhrady a hnusy, ktoré jeme.

thumbnail

Ak sa pozriem na kvalitu potravín, niekedy si hovorím, že by som chcel dať ochutnať svojim deťom to, čo sa tu pred tými dvadsiatimi rokmi jedlo. Ponuka potravín, ktoré sú teraz v obchodoch, je skutočne rozmanitá. Na strane druhej sa za touto " rozmanitosťou" skrývajú len rôzne farebné obaly a škatuľky, ktoré obsahujú prakticky to isté.

Mnoho potravín, ktoré by sme si vedeli sami vyrobiť, sa vozia cez pol Európy a záťaž exhalátmi a znečisťovaním životného prostredia je väčšia, než ich samotná úžitková hodnota a vplyv na zdravie.

Do roku 1994 platili v Československu ešte z čias minulého režimu zákonné normy, ktoré nedovoľovali, aby klobásy obsahovali múku, aby jogurty obsahovali škrob atď. Tieto normy boli zrušené a v Česku začala doslova džungľa.

Potraviny sú dnes samá n á h r a ž k a.

Kravský tuk je nahradzovaný tukom rastlinným ( sójovým ).

Mlieko, ktoré je nápadne podobné emulzii na chladenie obrábacích nožov, sa nezrazí, nejde z neho urobiť domáci jogurt. Ale stojí 18,90 Kč. No - nekúpte to !

Jogurty nie sú jogurty, je to jogurtová hatlapatla, do ktorej je narvaný škrob alebo želatína, aby toho bolo viac. Sú v tom usmrtené mikroorganizmy. Ale stojí to 9,90 Kč. No - nekúpte to !

Syry nie sú syry, ale náhrady, v ktorých je mliečna bielkovina nahradená bielkovinou rastlinnou ( sója ) alebo škroby.

Zmrzliny či šľahačky, tie sa tiež nestretli s mliekom, robí sa to všetko z umelých náhrad. Aj v drahších zmrzlinách, ktoré sú deklarované, ako mliečne či dokonca smotanové, je len odstredené mlieko a zmrzlina je " skvalitnená" tukom rastlinným.

Kvalita niektorých masiel nie je nič oslnivého, sú nastavované vodou ! ! !

Väčšina čokolád, predávaných v našich obchodoch, nie sú čokolády, ale čokoládové imitácie plné lacných náhrad. Medzi tieto náhrady patrí Karabový prášok, ktorý sa vyrába zo svätojánskeho chleba, ktorým sa v Stredozemí kŕmia ovce a ťavy.

České párky sú dnes z väčšiny plnené sójou, múkou alebo hydinovým separátorom - čo je to hydinový separát ?. Z kurčaťa sa vyberú prsia a stehná, ktoré sa predajú zvlášť. Zvyšok - teda koža, kostra, hlavy aj so zobáky, krky, pazúry a vnútornosti sa rozmixujú, precedia, zafarbia na červeno a pridávajú sa do párkov a klobás, v prípade párkov do 40 Kč za 1kg tvorí so sójou, chemikáliami, céčko atď ich hlavnú zložku. Kto kupujete drahšie párky a nemáte ich priamo z nejakej malej porážky, nejasajme. Tieto molitanové mäsokostné múčky sa dnes pridávajú aj do drahších párkov. Ako sme však boli ubezpečení Informačným centrom bezpečnosti potravín, z tvrdej mechanickej separácie pri výrobe separátora ( MSM - strojovo oddelené mäso ) sa získa veľmi jemná mäsová pasta zložená z častíc menších ako 1 mm, takže nehrozí žiadna ujma na zdraví - akurát, že to žerieme ! ! !

Pre zaujímavosť - separé sa vyrábali aj skôr, sušili sa a používali sa ako krmivo pre dobytok. Toto sa vyrába aj dnes. Aby tento svetlo bledý šurvajs získal peknú červenú farbu, narve sa tam chémia. Pre potlačenie pachov zo separátora samozrejme existujú rôzne chemické sajrajty.

Náhradkové prefabrikáty dnes prenikajú aj do takých výrobkov, ktoré vyzerajú navonok ako salámy či šunka.

Rôzne bôčiky a slanina sú dnes vyrábané najmä z prerastených poľských ošípaných, ktoré majú inú štruktúru mäsa, ako ošípané české, ktoré sú viac mäsité a ich bôčiky obsahujú viac mäsa. Na poľských bôčikoch, ktoré sa k nám ako prebytky dovážajú je samé sadlo, ale nekúpte to. Je biely a biele mäso je predsa diétne !

Hovädzie mäso, ktoré obchodníci kupujú od bitúnkov ako mäso z kráv za pár korún, je predávané ako kvalitné mäso z mladých býčkov.

Ani milovníci rýb nemusia byť ušetrení podvodu. Máte radi kraba ? Môže sa vám stať, že to mäso deklarované ako krabie, je z tresiek.

Do chleba sa dnes pridávajú pomleté zvyšky starého chleba a pečiva, ktoré sa predtým nepredalo. Stroje tieto zvyšky - ktoré sa predtým dávali ošípaným alebo sa predávali za nižšiu cenu ako kŕmny chlieb pre domáce úžitkové zvieratá - pomelú a zmes je ďalej upravovaná. Pridajú sa špeciálne zmesi s enzýmami, potom sa mieša cesto atď a na druhom konci vyjde upečený chleba. Nevadí, že obsahuje sezam alebo mak a alebo ľanové semienko - krásne ohnisko CIVIlizačních chorôb a alergií. Neustále sa znižuje podiel ražnej múky z predchádzajúcich 45 % - na 20 %.

U rožkov sa neustále znižuje hmotnosť, ale aj obsah tuku, ( ktorý zaisťoval chrumkavosť ), až na polovicu. Z rožkov sa stáva gumová hmota, ktorá druhý deň stvrdne a chleba je bez chuti.

Kečupy a horčice - nie sú horčice, je to voda s múkou alebo so škrobom, v ktorej je s biedou 10 % skutočného kečupu alebo skutočnej horčice. Dnes už sa na niektorých " kečupoch " vyskytuje na druhej strane malý názov " kečupová " či " paradajková omáčka. " Tieto blivajzy sa v regáloch tvária ako kečupy, ale videli paradajky akurát tak z rýchlika.

Mäso, najmä dovezené, je " nastavované " vodou, ktorá sa do neho injekčne vpravuje. Do niektorých mäsových výrobkov sa pre zmenu zase injekčne vpravuje lacná sójová bielkovina. Konzervy obsahujú bližšie nešpecifikovanú hmotu, ktorá nemá s kúskami dobrého mäsa, ktoré sme nachádzali v socialistických konzervách, nič spoločné.

zdroj: dolezite.sk

Zdieľaj tento článok

Páči sa Vám Pán Občan?


Chceme MIER, pridaj sa >

Čo si o tom myslíte? komentujte :)