Osem druhov potravín, ktoré celý život kupujete zle

thumbnail

Pri nákupoch niekedy uprednostníme krajšie potraviny vo viere, že vyberáme dobre. V skutočnosti to tak vôbec nemusí byť.

Jahody v konzerve

Ak sú jahody po otvorení konzervy jasne červené, neznamená to, že sú kvalitnejšie. Práve naopak- takéto konzervy často obsahujú farbivo karmín, alebo košenilovú červenú.
Pre dospelých v menšom množstve nie je toto farbivo škodlivé, no neodporúča sa dávať deťom. Spája sa s hyperaktivitou a môže vyvolať alergickú reakciu.

Konzerva jahôd, ktorá na prvý pohľad nevyzerá lákavo, je naopak v poriadku. Jahody sa totiž veľmi nedajú zakonzervovať tak, aby si zachovali svoju farbu. Väčšina prírodného farbiva sa totiž vylúhuje do sirupu v kompóte.

Chlieb

Dobrý chlieb je čerstvý a mäkký. Alebo nie? Niektoré pekárne naschvál svoj chlieb nedopekajú, aby mal mäkkú kôrku. Spotrebiteľ totiž vníma mäkký chlieb a pečivo ako čerstvé. Ak je kôrka vypečená, teda tvrdá a chrumkavá, spotrebiteľ si môže myslieť, že chlieb je starý.
Chlieb s mäkkou kôrkou je však nedopečený a kôrka ho nevie ochrániť pred vysušením a plesňou. Takýto chlieb je už na druhý deň starý. Kváskový chlieb s tvrdou kôrkou vydrží omnoho dlhšie.

Šunka

Sivá a hnedá farba šunky vyzerá naozaj zle. Pokiaľ však nemá zelený nádych a zápach od prebiehajúceho rozkladu, je to naopak znak, že výrobca nepoužil dusičnany.
Ak si mäso uvaríte doma, tiež nemá ružovú farbu, ale skôr hnedú. Ružovú farbu v mäse zachovávajú dusičnany. Jasne ružová šunka nemusí byť hneď škodlivá. Výrobky s dusičnanmi sa však neodporúčajú podávať deťom.

Jablká

Jedno ako druhé, nádherne červené, lesklé a bez jediného červíka. Znie to ako ideálne jablko? Možno, ale k ideálu má ďaleko. Ak natrafíte na takéto jablká, pravdepodobne vyrástli za bohatej asistencie hnojív a pesticídov.
Bio jablká, ktoré nevyzerajú akoby práve zišli z výrobnej linky v súboji krásy jasne prehrávajú. Čo sa týka obsahu umelých látok sú však jednoznačnými víťazmi. Netreba sa pritom obmedzovať iba na bio- na Slovensku vieme vypestovať veľmi dobré jablká aj bez kvanta pesticídov.

Mletá paprika

Sypké korenie môže mať rôzne farby, od tehlovo oranžovej až po sýtu karmínovú. Ktoré z nich by ste si vybrali? To červenšie? Omyl.
Ak na zložení papriky uvidíte farbivá, pokojne takýto výrobok dajte naspäť do regálu. Pohľadajte radšej taký, čo nie je prifarbený. Môže tu byť spomínaný karmín, ktorý nijako nezvýši kvalitu výrobku. Je to len zbytočná chémia navyše, ktorá však lahodí nášmu oku.

Údené mäso a slanina

Keď sa na náš trh dostali údené mäsá s obsahom vody, pochvaľovali sme si, aké sú praktické. Netreba ich variť a navyše sa dobre jedia, keďže sú mäkké. Pri pohľade na zloženie je však celá radosť preč. Takéto mäso často obsahuje až polovicu vody, ktorá sa v ňom drží s pomocou želatíny a chémie.
Pri výbere údenín preto uprednostnite také, ktoré nie je vákuovo balené a pred podávaním ho treba uvariť.

Steaky

Rozhodli ste sa, že prekvapíte rodinu výborným steakom. Kúpili ste to najčerstvejšie mäso z hovädzej sviečkovej, pripravili ste ho dobre a napriek tomu sa nedá jesť.
Príprava steaku nie je žiadna alchýmia, no na skutočne dobrý steak potrebujete mäso, ktoré je dobre vyzreté. Mäso na steaky sa necháva odležať dlhšie ako ostatné druhy.

Čerstvé mäso sa z bitúnku na pult dostane už za jeden deň, v prípade steakov je to však niekoľko týždňov či dokonca mesiacov. Takéto mäso však nie je pokazené. Práve naopak- získava jemnosť, ktorú na steakoch oceňujeme.

Zrejúce syry

Jedna z chýb, ktorú často robíme, je fakt, že zrejúce syry kupujeme čerstvé. Najmä syry s plesňou, ale aj tvrdé syry typu parmezán.
Napríklad čerstvý encián má tvrdé a tvarohovité vnútro, no spolu s blížiacim sa dátumom spotreby získava krémovú konzistenciu. Rovnaké je to so syrmi typu niva. Ak si teda chcete naozaj pochutiť, jedzte tieto syry tesne pred tým, než im skončí záruka.

zdroj: aktuality.sk

Zdieľaj tento článok

Páči sa Vám Pán Občan?


Chceme MIER, pridaj sa >

Čo si o tom myslíte? komentujte :)