Živnostenské listy vydali rozhovor so šéfkuchárom Zdeňkom Pohlreichom. Ten povedal svoj názor na zavedenie elektronickej evidencie tržieb a všeobecne kritizoval nielen českú vládu a stav pohostinstiev, silné slová mal aj na adresu Európskej únie.

Česká republika nie je podľa známeho šéfkuchára dobrým prostredím pre podnikateľov. Vysoké dane, nezmyselné nároky, zbytočné opatrenia. A obzvlášť spoznať sa to práve dá v pohostinstve. „Máme 21% zdanenie a ľudia chcú meníčka za sedemdesiat korún. Tak si to spočítajte. Aj keby chceli, nemôžu byť poctiví, „hovorí Pohlreich a dodáva, že to síce neschvaľuje, ale chápe.

„Tí, ktorí kradli, budú kradnúť ďalej, žiadna elektronická evidencia tržieb tomu nezabráni. Hlavne neviem, akým spôsobom bude účinnosť tohto opatrenia vynútená, „uvažuje šéfkuchár a zmieňuje vietnamské večierky alebo Sapu, kde to podľa neho fungovať zaiste nebude.

EET je podľa neho projekt, ktorý má za úlohu rozdeľovať spoločnosť a diskriminovať určité odvetvie nášho priemyslu. „Je to nespravodlivé opatrenie a nemyslím si, že je to dobre,“ hovorí Pohlreich a dodáva: „Myslím si ale, že sa tu aj v iných odboroch rozkrádajú tak obrovské peniaze, takže vôbec nechápem, prečo pre jedno priemyselné odvetvie majú platiť nejaké nariadenia a pre iné platiť nemajú. Krčmovým, mäsiarom, zelinárom, taxikárom a pinglom sa tu závidelo vždycky. Už za, komárov ‚. Závisť, závisť, závisť. „A hlavne považuje za“ zvláštne „brať si príklad práve z Chorvátska.

Malo by podľa neho tiež dôjsť k zníženiu daní, ideálne na jednocifernú sumu a avízované zníženie na pätnásť percent, ktoré má vynahradiť náklady na EET, je podľa neho „čistočistá účelová lož“, keďže ide o selektívne zníženie, ktoré sa nebude týkať alkoholu.

„Pravidlá sa nedodržiavajú. Žiadna norma nič nerieši. Kým to nikto nekontroluje a nie je za to postih, nariadenie môže byť koľko chce, a rovnako to nefunguje, „komentuje Pohlreich situáciu v pohostinstve a dodáva, že sa len kopia hromada reguláciou. Jediné, čo by však podporil, je zákaz fajčenia v reštauráciách a krčmách.

„Nenávidím EÚ ako takú. Myšlienka dobrá, ale čo sa z toho stalo za posledné roky, je zúfalé. Sedí tam partia totálnych idiotov, „popisuje Pohlreich a zároveň dodáva, že v niečom je dobrá. Napríklad hygienické normy. Na tie však človek nepotrebuje byť v EÚ, to mu stačí premýšľať.

Hovorí aj o natáčaní programu Áno, šéfe !, s ktorým pravidelne jazdí po krčmách a reštauráciách v celej Českej republike. „Bolí ma, v akom stave sú niektoré mestá, ako ľudí žijú, aký majú životný štýl. Nerobil som si ilúzie, vedel som, čo ma čaká. Ale úroveň reštauračného podnikania je veľa zlá. V Prahe dobrý, za Prahou bieda, „hovorí šéfkuchár a dodáva, že snahy o vytvorenie evidenčného systému na sprepitné čašníkov, o ktorých sa tiež hovorí, sú už“ úplne mimo misu „.

zdroj: parlamentnilisty.cz