Konope patrí medzi najdokonalejšie rastliny z hľadiska výživy.

thumbnail
Konopné semienko je dokonalou potravinou, ktorá svojou výživnou hodnotou predbehne najkvalitnejšie mäso.  Keby ste po celý rok jedli iba produkty z konope - listy, semená, potom by ste určite patrili medzi tých najzdravších a najsilnejších jedincov. Niektorí ľudia sa pýtajú, čo majú jesť v zime - veď predsa tropické ovocie u nás nerastie a mali by sme jesť len to, čo môžeme u nás vypestovať. Podľa tohto nastavenia im pripadá veľmi ťažké a zložité dodržiavať surovú stravu v zimnom období.
Ak ste v tomto ohľade neústupní alebo sa dokonca bojíte, potom sa vám tu ponúka dokonalá možnosť jesť iba v našich podmienkach vypestované potraviny. Ak budete teda celú zimu piť iba konopné mlieko, jesť konopné semienka a dopĺňať to o vitamín C z našich jabĺčok a hrušiek, budete po sezóne tou najzdravšou a najžiarivejšou bytosťou.
LISTY konope obsahujú veľké množstvo chlorofylu a sú silne alkalické. Môžete ich odšťaviť alebo pridávať do šalátu a tým si zaistiť dostatočný prísun alkalických minerálov a aminokyselín.Výborná je kombinácia čerstvej šťavy z konopných listov, jabĺčok a konopných semienok. SEMENÁ obsahujú dokonalý pomer omega 3 a 6 mastných kyselín.
Omega 9 mastné kyseliny - kyselina gama linolénová a olejová majú silné protizápalové účinky. Ich schopnosť je veľmi cenná pri liečení chronických chorôb ktorých pravou príčinou sú zápaly. Konopné semienka sú tvorené z približne 25 % jednoduchých proteínov, 31 % tukov a 34 % uhľohydrátov. Obsahujú 20 aminokyselín vrátane 8 esenciálnych, ktoré si ľudské telo v bežných podmienkach nevie syntetizovať. Čo samozrejme neplatí pre ľudí, ktorí majú dokonale naladený systém tela alebo sú už breathariáni. V tomto prípade si telo vytvorí všetko potrebné samo bez potreby príjmu hmotnej stravy. Semienka obsahujú tiež CHLOROFYL a lecitín. Majú vysoký obsah vitamínu A, B, B1, B2, B3, B6, C, E, PP a F. Sú bohaté na minerály a to najmä na: horčík, železo, fosfor, draslík, vápnik, zinok, jód, chróm, STRIEBRO, LITHIUM, DRASLÍK, SÍRU a ďalšie. Semienka neobsahujú lepok a preto sú vhodnou potravinou pre ľudí trpiacich celiakiou. Obsiahnuté vitamíny skupiny B sú nevyhnutné pre bezchybné fungovanie nervovej sústavy, odstraňujú únavu a regenerujú všetky tkanivá čo najrýchlejšie spoznáte na stave vlasov a pokožky. Konopné semienka je ideálnou potravou pre aktívnych športovcov. Ak sa snažíte nabrať svalovú hmotu a jete potraviny bohaté na bielkoviny, potom musíte pre udržanie rovnováhy v organizme nevyhnutne zvýšiť príjem B6., ktorý je hodnotne zastúpený práve v konopnom semienku. Súčasne s tým je obsiahnutý horčík výborným pomocníkom k eliminácii svalových kŕčov. Konopné semienko obsahuje úplne kompletné bielkoviny ! Je teda najdokonalejšie náhradou mäsa, ktoré by sme museli jesť v surovom stave preto, aby sme z neho získali tie živiny, ktoré má údajne obsahovať. Upečené a inak tepelne spracované mäso už tieto údajné živiny neobsahuje alebo sú už v zmenenej, nestráviteľnej štruktúre. Konopné semienka veľmi silno podporujú imunitný systém nášho organizmu. A to hlavne vďaka látke nazývanej Globulín, ktorý zaisťuje veľa enzymatických reakcií priamo v krvnej plazme. Chráni teda telo pred útokmi cudzích organizmov, pomáha tiež vytvárať protilátky. Globulíny napr Gamma globukiny (imunoglobulíny) sú úplne nevyhnutné na udržanie imunitného systému. Schopnosť nášho tela uzdraviť sa závisí totiž od toho, ako rýchlo dokáže tvoriť protilátky. Najlepším spôsobom, ako zabezpečiť telu dostatok materiálov k tvorbe globulínu, je jesť potraviny s vysokým obsahom globulínových proteínov. V konopnom semienku je viac než 6O % bielkovín vo forme globulínového edistínu. Rovnako tak konope obsahuje albumín, ktorý vyživuje rastlinu pred tým, než je schopná spustiť proces fotosyntézy (albumín dodáva napr. embryu kuraťa enzýmy potrebné pre jeho vývoj). LIEČEBNÉ ÚČINKY konopného semienka:
  • Reguluje cholesterol
  • Lieči zápaly a súvisiace chronické choroby (veľmi široká škála chorôb napr. artritída, roztrúsená skleróza, Alzheimer, rôzne degenerácie, choroby srdca, atd)
  • Predmenštruačný syndróm
  • Posilňuje imunitný systém a je veľkou pomocou pre ľudí trpiacich rakovinou, kardiovaskulárnymi chorobami, zakrnením žliaz, problémy s obličkami, kožou, vlasy, nechty
  • Lieči akné, AIDS, rakovinu, napr každodenné pitie čerstvého konopného mlieka nielen že človeka s rakovinou dokonale vyživí ale aj uzdraví, ak nebude mať vo svojom jedálničku ani štipku ničoho iného (hlavne vareného)
  • Omladzuje pleť a vlasy, bráni vysúšaniu a šupinateniu pokožky vrátane lámanie vlasov
  • Dodáva veľké množstvo energie a podporuje rast svalovej hmoty v spojitosti s cvičením
  • Je výbornou prevenciou pred ochorením astmou, artritídou a vredmi
Živiny z konopného semienka udržujú správnu funkciu dôležitých systémov v našom organizme: príjem potravy, trávenie a vylučovanie, rozmnožovanie, regulácia a ochrana nervového systému, skelety - muskulárnej, endokrinnej a kardiovaskulárnej funkcie, spaľovanie tukov a cukrov, imunita.
AKO konopné semienko JESŤ ? Buď namočené a naklíčené vsypanie rovno do šalátu či iných jedál. Ďalej sa predáva olúpané konopné semienko a možno ho jesť bez namáčania.
Časť živín z konopného semienka sa môže konzumovať v podobe konopného oleja, ktorý má tiež veľmi silné liečivé účinky. Musí sa ale konzumovať čo najčerstvejšie, pretože rýchlo oxiduje. Je to ale koncentrovaná potravina ktorá môže pri dlhodobom užívaní telo vyviesť z rovnováhy. Najdokonalejších FORMOU ako získať živiny z konopného semienka je konopné mlieko.
RECEPT: Sáček konopného semienka namočte aspoň na 24 hod. Najlepšie je ale počkať, až niektoré semienka prasknú a objavia sa ich malé klíčky. To trvá 1 a pol dňa až 2-3 dní. V teplých dňoch ale stačí aj 24 hodín. Ak budete semienka máčať dlhšie ako 24 hodín, potom odporúčam misku so semienkami vo vode vložiť po 24 hodinách do chladničky. Nezabudnite aspoň 2x za deň vymeniť namáčaciu vodu za čistú. Keď sú semienka dostatočne namočené, vodu zlejte, semienka prepláchnite a vložte do mixovacej nádoby. Vlejte vodu a tyčovým mixérom semienka dôkladne rozmixujte. Potom vezmite jemné sitko alebo látku, cez ktorú mlieko precedíte. Najskôr môžete použiť jemnejšie väčšie sitko, cez ktoré precedíte tú najhrubšiu hmotu. Potom vezmeme najjemnejšie čajové sitko a kvapalinu precedíme ešte raz - tým sa mi zachytí väčšina jemného prachu zo šupiek.
Keď máte mlieko hotové, môžete si ho ešte nariediť podľa požadovanej potreby. Mlieko ochutíme tak, že do neho rozmixujeme banány a trochu citrónovej šťavy, aby banány tak rýchlo neztmavly. Je takto veľmi jemné a lahodné.
Ďalej môžete k tomu základu - mlieko, banány - pridať napríklad maliny, jahody (s jahodami to chutí ako jogurtové mlieko), mango, občas surové kakao alebo surovú vanilku, škoricu atď. V zime môžete získať jemnú ružovú farbu mlieka tým, že do neho rozmixujete vopred namočené GOJI. Rovnako tak sa môže konopné mlieko stať základom pre surovú zeleninovú polievku. Trebárs s uhorkou, zelerom a špenátom. Dochutiť citrónom, treba aj trochou soli a korením. Čo takto chren, kôpor alebo cesnak ?
Pre zvedavé : Mlieko s banánmi je ozdobené bazalkou a Slezové ruží. Mlieko s malinami je ozdobené kvetom nechtíka lekárskeho a ďatelinou čarveným. Okrem banánov môžete mlieko tiež ochutiť medom, či ďatľami (najlepšie čerstvými). Ak máte aj vy nejaký zaujímavý receptík či tip, ako vytvoriť dobré jedlo z konope, moc radi sa necháme inšpirovať. ;-)
[socialring]
Zdieľaj tento článok

Páči sa Vám Pán Občan?


Chceme MIER, pridaj sa >

Čo si o tom myslíte? komentujte :)