Chemikáliami a hormónmi nasiaknuté americké mäso zdržiava uzatvorenie obchodnej zmluvy s Európou

thumbnail

Začiatkom tohto roka sa mnoho ľudí v USA hnevalo kvôli skutočnosti, že USDA poslala americké kurčatá na spracovanie do Číny a potom ich viezla späť do Štátov, aby ich použila ako potravinu pre ľudí . Sporné potravinárske postupy v Číne rovnako ako nelogickosť takého zložitého importu / exportu pohli Američanom žlčou a financiami.

O to zaujímavejšie je, že Spojené štáty so svojimi obavami kvôli spornej bezpečnosti potravín v Číne, sa teraz bavia tým, že podpisujú zmluvu, ktorá Európe zaistí rovnaké obavy. Zmluva o transatlantickom obchode a investičnom partnerstve (TTIP) má v prípade podpisu a schválenia vytvoriť globálny megatrh 800 miliónov spotrebiteľov tiahnuci sa od Havaja po Grécko a od Aljašky k Fínsku.

Kým zástancovia TTIP, čo by bola najväčšia zmluva o voľnom obchode na svete, tvrdia, že tento globalizačný prielom by podporil transatlantický obchod a vytvoril milióny nových pracovných miest, väčšina Európanov vyjadruje k tejto možnosti svoju extrémnu nespokojnosť. Rovnako ako Američania váhajú s nákupom určitých potravín z Číny, mnoho Európanov nejásá nad predstavou, že by mali možno jedného dňa konzumovať americké potraviny, ktoré sa často označujú ako "Frankenfoods" (hybrid slová "Frankenstein" - synonymum pre umelo vytvorené monštrum - a " food "- potravina).

Snaha donútiť iné časti sveta konzumovať americké "Frankenfoods" sa nestretáva s nadšením

"Hormónmi vyhnané hovädzie mäso. Kurčatá umývané v roztoku chlóru. Geneticky upravená zelenina. To je to, čo máme jesť, "hovorí francúzsky biofarmár Jean Cabaret. "Vo Francúzsku je jedlo pôžitkom, chuťovým zážitkom. Ale v USA vezmú do úst čokoľvek. Nie, to sa musí zastaviť. "

Kým francúzsky prezident Francois Hollande oznámil svoju podporu zmluve, Matthias Fekl, nový tajomník štátu pre zahraničný obchod vo Francúzsku, je proti predstave, že by sa kontroverzné americké potraviny mali vo Francúzsku stať normou. "Je to otázkou životného štýlu, spôsobu života," hovorí Fekl. "Nič nás nedonúti umožniť chlorovanému hydinovému mäsu a hormónmi vyhnanému hovädziemu mäsu vstup do Európy."

Ako čitatelia Natural News veľmi dobre vedia, majú páni Cabaret a Fekl viac než dosť dôvodov obávať sa amerického spôsobu pestovania, chovu, spracovania a značenia potravín. Geneticky modifikované potraviny, medzery v zákonoch o označovaní potravín a chemikálie, ktoré sa dostávajú do našej potravy, sú znepokojujúce. V skutočnosti je mnoho potravín, ktoré sa považujú za bezpečné pre konzumáciu v Spojených štátoch, v ostatných častiach sveta zakázaných.

Potravinárske chemikálie a procesy v Amerike sú vo väčšine ostatných častí sveta zakázané

Napr. v Austrálii, Veľkej Británii a v mnohých európskych krajinách je zakázaný azodikarbonamid, ktorý je bežne v pečive a chlebe. Rekombinantný hormón a rekombinantný hovädzí somatropín sú tiež zakázané v ostatných častiach sveta rovnako ako arzén, ktorého stopy boli nájdené v krmive pre hydinu z USA.

"Je to možno jedna z najnebezpečnejších zmlúv," hovorí britský televízny šéfkuchár Jamie Oliver. "V mäse na našom trhu hormóny nie sú,  je to zakázané. To však za morom neplatí. Nemáme (v potravinách) stovky jedov a pesticídov, o ktorých bolo preukázané, že sú karcinogénne. Oni áno. "

Obavy z amerických potravín a odpor proti zmluve TTIP sa ozývajú z celej Európy, väčšinou už nie potichu. Protestujúci vec vidia rovnako: v Belgicku sa organizujú flashmoby, demonštrácie v Kodani použili 24 stôp vysokého trójskeho koňa, aby znázornili riziká zmluvy. Niektorí ľudia si obliekli kostýmy kurčiat a rozdávajú letáky na poradách radníc alebo na potravinárskych trhoch. Vo Veľkej Británii zistila dotazníková akcia, že len 13% Britov je pre TTIP.

Ak sa má vec pohnúť, musí sa ku koncu volebného obdobia prezidenta Obamu uzavrieť viac zmlúv, takže sa v najbližších niekoľkých mesiacoch očakáva viac kôl rozhovorov.

zdroj: nwoo.org

Zdieľaj tento článok

Páči sa Vám Pán Občan?


Chceme MIER, pridaj sa >

Čo si o tom myslíte? komentujte :)