Ako spoznáte , že v potravine nie je zbytočná chémia ? Éčka lúštiť nemusíte

thumbnail

Je to doteraz veľmi málo známa značka. Zatiaľ zapadla v množstve ostatných ako Klasa , Regionálna potravina, BIO a ďalšie. Ak sa rozšíri, mohla by spotrebiteľom veľmi uľahčiť život.

Značka CEFF ( Cetrified E - Friendly Food ) by mala pomôcť v tom, že by ste nemuseli v obchodoch zložito čítať miniatúrne zoznamy éčok na obaloch. Zvlášť preto, že pod mnohými z nich sa skrývajú úplne prírodné a neškodlivé prísady. "Nad éčkami sa v poslednej dobe vzrušene diskutuje, a kde ľudia nájdu éčko, automaticky vidia škodlivú látku, čo nemusí byť vždy pravda. My chceme toto prečítať za nich a značkou ich jednoducho uistiť, že nekupujú nič pre organizmus škodlivé, "opisuje spoluautorka projektu Ivana Bednářová.

Tým sa vysvetľuje, že v zozname výrobkov nenájdete napríklad šunky, kde je rýchlosoľ, Praganda obsahujúca E250, potrebné na výrobu, aby šunka nešedla. Ale je tu veľa výrobkov, ktoré je možné vyrábať bez použitia konzervantov, a ak sa výrobca snaží, možno ich vyrobiť aj bez nich.

Táto značka sa začne objavovať na potravinách bez chémie.
znacka-potravin

"Organizáciu sme založili v roku 2010 a o rok neskôr už sme udelili značku prvým výrobkom. Máme ich zatiaľ niečo cez stovku, na schválenie čaká tridsiatka ďalších" opisuje Bednářová.

Podľa nej nie je štart značky príliš raketový. "My nie sme nikým podporovaní, nemáme peniaze na televíznu reklamu, ide nám o to, aby boli naše testy úplne nezávislé. Ale na rozdiel od čias, kedy sme sami obtelefonovávali výrobcu, už sa hlásia aj sami. Príde im ľahšie pre spotrebiteľov, aby jedinou značkou informovali o tom, že vyrábajú pre organizmus vľúdne, "vysvetľuje Bednářová .

Výrobky sa raz za čas náhodne kontrolujú u Štátneho zdravotného ústavu, aby sa zistilo, či výrobca len nedeklaroval svoj ​​výrobný postup a potom sa potichu nevrátil k ľahšej "chemickej" výrobe. Niekto to celé musí platiť, podľa Bednářovej stojí logo na výrobku výrobcu 4 500 českých korún ročne.

"My sme túto značku privítali, pretože nám dala možnosť jednoducho označiť výrobky, ktoré máme na trhu, ale nemali sme možnosť dať na prvý pohľad vedieť, že sú skutočne bez škodlivých éčok. Napríklad detské cibuľky. Len máme problém ľuďom vysvetliť, že naša cibuľky časom zlatnú, pretože nie sú napchaté konzervantami, ako sú tie, ktoré vydržia na regáli biele niekoľko rokov, "hovorí Jiří Salamánek zo spoločnosti Efko.

Táto značka asi nebude pre každého. "Mäsiari" to majú zložitejšie. Napríklad šunku tak, aby zostala ružová, bez Pragandy nevyrobíte, ale v zozname certifikovaných výrobkov už sú napríklad údeniny Zedníček, párky aj tlačenka a ďalšie.

Zdieľaj tento článok

Páči sa Vám Pán Občan?


Chceme MIER, pridaj sa >

Čo si o tom myslíte? komentujte :)